lördag 22 november 2008

Lite mer om LitterKwitter

Nu skriver matte ett eget inlägg...

Tänkte jag skulle berätta lite mer om LitterKwitter och hur jag kom att köpa hem ett sådant. Jag såg en länk om det på en kattsajt strax efter jag fick hem Sparven, men trodde väl inte riktigt på det då. Tyckte det verkade konstigt och synd om katterna. Men sen läste jag om det igen lite senare på kattforumet på nätet jag är med i och fick då höra lite mer om det genom en som toalettränat sina katter. Och då fick jag en bättre och klarare uppfattning och tankar om det stöttes och blöttes.

Jag kom då fram till följande:

  • att LitterKwitter-setet uppfunnits av en australiensare och blivit godkänd och rekommenderad av både veterinärer och kattbeteendespecialister. Och då kunde det knappast vara synd om katterna. Men som alltid med nya uppfinningar så ses det väl på med skepsis i början.
  • att om det om det skulle vara "onaturligt" så är det väl i så fall lika onaturligt att ö.h.t ha en innekatt om man betänker kattens ursprunglighet som rovdjur. Människan har redan gått ifrån det "naturliga" hos katter så mycket att det varken är till eller ifrån med att katten lär sig gå på riktig toalett.
  • att en katt krafsar för att den vill dölja lukten från det den gjort. Och när kisset och bajset kommit i toaletten så luktar det ju mindre än vad det gör från en kattlåda. Så kattens behov att krafsa blir därför mindre när den går på vanlig toalett.
  • att fördelarna vida överskrider ev nackdelar (sen jag läste mer om det kan jag inte ens se några nackdelar med det längre, förutom att träningen tar tid förstås): Det blir billigare, mindre skräpigt och framför allt MYCKET MER HYGIENISKT än kattlåda.
  • att katter också är smidiga djur som är duktiga på att balansera på smala staket och liknande, så att en toalettsits inte utgör några problem för dem.

Så jag beslöt mig därför för att LitterKwitter-träna Sparven. Men - och det är här man kan se om det är synd om den enskilda katten eller inte - det är hela tiden Sparven som bestämmer takten. Skulle jag köra på i mitt race med de nya nivåerna utan att se till hur Sparven upplever det, då skulle det vara synd om henne! Men Sparven är med hela tiden och talar om vad hon tycker. Hennes språk är hennes toalettbeteende och för att verkligen kunna vara lyhörd för detta har jag gjort en form av toalettlista där jag antecknar varje toalettbesök. Dag, tid, vilken nivå man är på samt eventuella observationer. Skulle jag t ex se att det börjar gå lång tid mellan toabesöken så backar jag tillbaka ett steg och inväntar. Så Sparven är med och talar om!

Vi har bara haft ett enda misstag (dvs kiss/bajs på annat ställe) och det var i början när jag bytte direkt från röd till orange bricka - sen kom jag ju på att man kunde hitta på mellansteg. Jag är med och diskuterar våra framsteg och så på LitterKwitter.coms forum, där uppfinnaren till LK också är med och skriver. Det har inte funnits så jättelänge det här, så vi går i bräschen för något nytt, Sparven och jag! :-)

Inga kommentarer: